Thursday, November 6, 2008

My 1st delivery

Hari ini 7/11/08..esok genap 34th week kandungan saya...lagi 2 mggu kena be prepared n aware..due to Dr., mggu ke 37th sudah matang untuk delivery..(takotnyee...huhu)..persiapan sudah dibuat seawal Oktober tp masih bnyk yang perlu dibeli I think...here are the lists;
1. Baju n seluar (yang semenye kale putih sbb mase tu tak tahu lagi baby boy/girl so just bought white colour since suit for both sexes. Now sudah tahu a BOY so boleh la beli baju kale BiRU plak pasni..and ade dua pasang yang telah dihadiahkan oleh kwn2..tengkiu yah!!)
2. Baby blanket
3. Bottles (which are soo cute..)
4. Napkins (so far I already bought 12 pcs..I think I need to buy some more ..Delivery during Monsoon so nnt takut payah nk kering lgpun pantang di Terengganu..tahu2 aje lakan)
5. Barut perut (yang ni ihsan dari kakak ipar..so tak payah beli)
6. Mosquito Net (blum beli lagik..my hubby nk beli kaler oren)
7. Bag (Hadiah dari rakan2-thanks frens)
8. Flusk (blum beli lagik)
9. Diapers (yang ni last minit kang baru carik)
10. Toiletteries (yang nipun last minit nnt baru beli)
11. Minyak Yuh Yee.. (ini petua orang2 tua ilangkan kembung baby)
12. Baby towel
13. mittens n booties ( got 3 pairs of it and need to buy lots of it..6-8 pairs maybe :D)
Apa lagi eyh?? sudilah kiranye membantu saya untuk menambah ape2 yang tertinggal dan penting..hihi..Things like cradle, stroller tuh tggu after bersalin la..dalam pantang pun buleh beli kan..Nnt if ade mase I'll upload pictures of the stuff that Ive already bought.. lists kaler oren tu blum beli lagi.
Well, my due date will be on the 22nd Dec 2008.. another 1 month to go. Sekarang sudah mula rasa sarat dah semakin berat and mengah. Last time, the weight of my baby is estimated at 1.586kg I think it's rising up to 2kgs..hmm..no wonder la kan..by the time of delivery, mesti smp 2.5kgs and above or else underweight..naye jek kena duk dlm peti..:-S. Skrg saya masih berusaha untuk makan dengan lebih bnyk, take up all the supplements given( double Heamatinic pills of Ferum, VitC , B-Complex n Folic Acid)..n drink Anmum Materna twice a day (morning and before go to sleep) and for sure makan dengan kerap dan banyaknye.. coz I'm a kinna quite hard to gain my weight since I was a teen..huhuhu..even makan banyak pun masih payah untuk tambah berat badan..arrggggggghhhh ..Tension aje.
Mase yang agak payah, sleep time. Saya tidak dibenarkan untuk tidur baring ke sebelah sisi kanan saya ( sbb saya akan ditendang dengan kuat !!!his feet is located some where near to my kidney during this month dan die tak akan duduk till i change my position),huhuhu..terlentang pun tak boleh sbb tulang belakang saya sudah jadi curve..nnt sakit sgt2 mase bangun pagi and the only position yang tinggal is-mengiring ke sebelah kiri.,.huhuhu..ia akan membuatkan pundi kencing saya ditekan dan sering bangun malam untuk buang air kecil..(tidur tak lena..uwaaaaaaaaaaaaaaa!!!!)..see!! not an easy thing huh to be a MOTHER!!..:) tp pengalaman nye sgt la indah..and I can feel that I'll be missing this moment after my delivery :). Saya masih igt, the first time I can feel his movements was during my 5th months of pregnancy..but the 'kicking' wasnt't that hard at that time..skrg ni, sekali tendang hamek ko!! bergegar isi perut wa cakap lu..silap hari bulan buleh muntah balik..huhu..
Have another few weeks to go..people around me keep asking ..'mak buyung, bile nk menetas ni??'..hihi :D and macam2 lagi gaya ayatnye..smp berbuih mulut saya nk jawab..lumrah la tu..n when I told them that kandungan I dah reached 8 mnths, they just can't believe it sbb perut saya kecil dan badan saya tidaklah kembang dengan banyaknya...(ibu yang cumel jgn mare ..:P)..
My hubby n I are very excited to welcome our first baby..tp frankly I am really scared..mane ade bersalin tak sakit..mesti la sakit kan..and everyday I pray so that Allah tolong saya semasa berdepan dengan kesakitan itu..Saya harap anda semua sam2 doa untuk saya ..ok??;)

6 comments:

fira said...

anak ko tendang pundi kencing ko ker??hehe..nanti dia dah kuar, ko tendang dia plak :P haha

mylongjourney said...

heh..main tendang2 ngan bapak die udohle..aku tk berani nk tendang2 ni

Saya Yang Ayu said...

awak nak ape dari sini? anything mothercare yang awak teringinkan? nanti saya suruh boyfren saya bawak balik hantar kat awak. rindunye kat awak.

mylongjourney said...

m8, i miss you too...huhuhu..kalu la u ade kat cni mase i nk bersalin nnt kan..:(..hmm..nk kirim ape eyh dari manchester??..have no idea..kna google dulu neh..:D..

fazira anuar said...

org kata minum anmum anak jd besar, nnt tak bleh beranak normal. Apa pandangan saintis? huhu

mylongjourney said...

owh pn.fuzzy-ra, sgt bergantung kepada kondisi si ibu..ibu mcm saya payah nak gain weight ...n baby pun tak besar sgt..so far tk de mslh amek anmum.. 3 kali sehari pun tkpe :). Mungkin if takut baby besar, kurgkan kekerapan minum Anmum :P. (kan pegi scan tiap kali appointment so bleh la monitor bb tu besar sgt ke mcmne)..tak jadi masalah rasenye :)