Wednesday, February 24, 2010

Teruja

Two more weeks to go before my longest holiday ever. Thanks to En Suami sebab sudi bawa kami bercuti. Selepas berfikir panjang, mengambil kira pelbagai aspek kami membuat keputusan to grab the chance. Sebab bila lagi kan? Dah alang-alang ade yang nak sponsor untuk suami dan saya baek pergi ajela. Untuk Awal just pay for the flight ticket and Visa. Itupun bukan lah mahal sangat. Masih dalam kemampuan kami berdua. Buat intro suspen gile kan? Mana mau pigi hah??? Ok Ok..kami akan ke sini:


picture taken from Google Image.

To be exact, Beijinglah from 12th to 17th march 2010. (Suke ok sebab 17 Mac adalah birthday saya yang ke.. 28!! Ok saya tak nak sorokkan umur saya disitu sebab ape lah ade pada umur dan saya tahu saya sentiasa berjiwa muda REMAJA) hahahha. :P Persediaan ke sana dah 50% dibuat. Passport dan Visa dah selesai. Aku punye paspport belum expired so tak perlu buat baru. Last ke oversea adalah ke Singapore je tahun 2007. En Suami punya kena renew sebab dah mati few years back tapi untunglah sebab hubby buat passport yang RM100 untuk 2 tahun. Untuk Awal kami buat 5 tahun sebab kalau buat 2 tahun harga RM100 tambah lagi 50hengget for another 3 years. So better apply for 5 years terus kan. Mana tahu ada rezeki nanti nak ke tempat lain pulak. :)


Luggage dah memang ada. Jaket untuk Awal dan saya pun dah beli. Untuk hubby je belum settle lagi sebab belum jumpa yang berkenan di hati. Maklumlah Beijing ni agak sejuk. Semalam pun 3 degree C. Huhu.. So kena la kuar duit sikitkan. Kalau ikutkan weather forecast, March tu dah nk masuk Spring tapi ramai yang bagi komen cuaca tahun ni mungkin berubah sikit. Januari 2010 kalau korang baca news Beijing dilanda salji tebal dalam masa berapa tahun saya pun dah lupa sampai berapa banyak penerbangan dibatalkan. Sejuk melampau. Masa kami kesana nanti average temperature dari -2 to 12 degree C (forecast la). Kena cek perkembangan dari masa ke semasa so that kami boleh bawa baju yang sesuai and cukup untuk 6 hari kat sana. Lama tu weih 6 hari. huhuhuhuh...Sejuk la bagi kita yang dah biasa duk negara panas ni kan. Teruja tapi risau pun ade lah jugak since bawak anak kan. Tapi kalau nak tinggalkan Awal lebih baik kami tak payah pergi. Hubby pun cakap macam tu jugak :). That is why he made up his mind to pay for the necessary things and bring our son along to Beijing. Apa salahnya kan?


Erm.. ha satu lagi. Bekalan makanan pun kena bawak jugak. Maklumlah sejuk mesti asyik lapar. Kat sana nanti bukan macam kat sini senang nak cari kedai makan halal kan. Tapi saya dah buat research and dah siap print lagi maps kedai2 makan halal kat sane mane tahu kan kot terdesak ke nanti. Even bab makan memang dah sekali dalam pakej la and makanan tu halal la of course sebab rata2 yang pergi ni pun ramai Melayu n muslim lah of course. Ni pun sebab dah tanya kawan2 yang pernah g sane ape keperluan lain yang perlu dibawak sama. Cuma kami ni kena bawak duit poket untuk bershopping bagaila nanti.. Hahahha (macam la banyak sangat duit tu nk bawak ke sana :P). OK kalau nk kirim ape2 jangan kirim air liur saja ok memang tak akan dilayan..Hahahahha ..


Malas dah nak kerja sebab kepala otak duk pikir esok adalah Public Holiday. Esok tengahari akan bersama A'a and Ayu untuk sesi kelas memasak laksam. hehehhe.. asek aku masak korang makan ape kate kali ni aku kasi can korang buat aku ajar pulak so nanti korang nk makan leh la buat sendiri (kejam gile ayat hokeyh)..hohohoho :P Sabtu pulak adalah hari berkaraoke riang bersama opismate lama aku and opismate hubby. 6 jam ko hamek nyanyi lah sampai lebammm..hahhahah Ok selamat bercutisakan. Adios.

2 comments:

Hasliza said...

wah...ke beijing rupanya anda..patutlaa excited..hehe..hubby aritu pun ada ckp pasal gi beijing..mentang2 kapal dia ada masuk port china aritu..sakan jalan..skrg dia jejalan kat korea plak...huhu...sangat jeles..ini awal plak nak kesana..wafiy pun jeleslaaaa..

Farah said...

waaah bercuti2 ke beijing..sonoknyeee!semoga selamat pergi dan balik yer