Tuesday, October 4, 2011

Rumah Oh Rumah

Alhamdulillah...Alhamdulillah..Alhamdulillah...berjuta kali pun belum cukup untuk nyatakan kesyukuran terhadap nikmat yang Allah bagi pada kami setiap hari. Antara KPI yang saya dah letakkan dalam jiwa raga nurani adalah:


1. Nak kawen pada usia 26/27 tahun (Dah selesai)
2. Nak ada sepasang anak sebelum usia 30 tahun (Allah dah bagi)
3. Nak ada rumah sendiri sebelum usia 30 tahun (Dalam proses, dah usaha yang sebaik mungkin lepas ni doa dan tawakkal semoga segalanya berjalan lancar).

Dah macam2 tempat kami lawat/usha, finally Kota Puteri menjadi pilihan. Rumah dah 100% siap cuma tunggu CF. Loan application dah submit mudah2an 3/4 minggu lagi settlelah bab loan. Developer adalah PKNS. Nilah dia rumahnya..No11..:) Jiran sebelah tu book pada hari yang sama . Kenapa pilih rumah ni?


1. Nak ke tempat kije tak adalah jauh beno. Lalu LATAR 15mins dah boleh sampai.
2. Dekat rumah MIL, apa2 hal senang nak mintak tolong ke ape.
3. Harga yang masih dalam lingkungan bajet.
4. Design rumah yang kena dengan citarasa kami. Dapur agak besar and ada tanah lagi kat belakang dlm 10ft so boleh extend ke belakang.
5. Rumah baru. Since kami nakkan kepuasan dalam mendeko rumah sendiri jadinya baik beli umah yang baru.
6. Rumah completed. Tunggu CF. Tak yah risau terbengkalai ke ape..Developer pun dah established..Sauk aje la nyahhhhhh..



Sekarang dalam proses survey2 design/harga kitchen kabinet. Kalau boleh nak yang lebih kurang macam ni..Acrylic..solid surface? Maybe NO. Table top wet kitchen pakai tiles..Dry kitchen mungkin boleh pakai solid surface..See how..(tengok bajet ada banyak mana..kalau tak pakai tiles jugak kot)..:P


Plaster ceiling? Perlu ke buat? atau nak letak cornice jek? Kalau ada extra budget, nak buat jugak tapi see how lah.. tengok kepentingannya dekat mana..:P


Cadangnya nak extend buat wet kitchen sebab belakang ada lagi kompaun ..saya dan suami adalah sangat suka main masak2..jadi kami perlu ada dapur basah yang heavy duty dan spacious. Sedara mara kami suka datang bertandang and tak sesak kalau nak buat makan2 openhouse etc etc..


Pening memikirkan rumah nikan? Belum beli rumah excited. Dah beli pun excited. Dah dapat kang collapse..Ahahah..law fees, deposit air api, renovate sane sini..kitchen cabinet..wardrobe..grill..lampu econ kipas ..n the list goes on...

Dah settle loan nanti saya hapdet lagi. Nak ajak hubby g homedec 2011 20-23rd Oct kat KLCC..mana tahu boleh dapat sesuatu untuk rumah baru kami?


2 comments:

Anonymous said...

Salam 1 malaysia...search2 tenet terjumpa blog awk...insyaallah kita bakal berjiran nanti....sy number 6 depan rumah awk kot (rumah yg hijau tuh)...hehehe...sy hari nih baru nk sain snp....lambat lg lah kot prosesnye coz sy guna loan gov...pe pun hope semua d permudahkan....

naiey said...

salam hanim..owh dekat la ngn puncak alam..tahniah :-)