Monday, August 16, 2010

Ramadhan 2010

Harini dah hari yang ke 7 kita berpuasa. Alhmadulillah, syukur pada Allah kerana diberi nikmat panjang umur untuk bertemu Ramadhan pada tahun ini. Masih belum terlewat saya nak ucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa.

Tapi, tahun ini adalah tahun yang agak menyedihkan bagi saya sebab kemeriahan bulan Ramadhan terpaksa saya ketepikan buat seketika. Sempat puasa pada hari pertama dan ketiga Ramadhan tapi kesannya sampai ke harini. Masa puasa tu macam ok je, lepas je berbuka hamek kau ..pengsan terus. Malam tu x boleh tdo. Nampak siling bepusing2..tido xcukup esok pagi x kije dapat MC due hari (khamis n jumaat) kes pening x cukup tido..Doktor kate jangan paksa kalau xboleh nanti memudaratkan tapi aku degil hari Jumaat sambil MC tu aku puasa jugak siap masak nasi minyak bagai even bukan la kuat sangat nk masak. Ekoran puasa pada hari ke tiga Ramadhan, agaknye perut dah penuh angin hari ke empat pagi sepie saya muntah. Jadi hubby kate jangan la paksa diri kesian baby. Jadi saya pun dengan sedih berbuka dengan bubur yang saya masak untuk Awal. Nak dijadikan cerita malam tu balik umah mak mertua di Ijok untuk buk puasa. Kakak ipar ada masak pulut dengan sambal ikan bilis yang memang menyelerakan. Tanpa pikir panjang maka saya pun dengan riang hati amekla pulut sebesar cekodok pisang due puloh sen untuk dimakan bersama sambal ikan bilis. Masa tu dalam pukul 8.15pm. Saya tak pegi terawikh sebab sape pulak nak jaga Awal.

Pukul 11.45 malam tibe2 perut memulas. Sakit gile dan saya terpaksa jadikan toilet sebagai bilek tido no.2. Naseb baek Awal tido lena tapi hubby kuar supper dengan one of his friend. Ingatkan biase2 je so buat lepak jekla. Sampai la kul 12.15 saya sakit sampai pitam x boleh g toilet. Iphone pulak kong nak amek charger pun kena merangkak. Pelan2 saya capai beg pakaian untuk cari charger. Lepas tu trus sms hubby suoh balik cepat sebab xtahan. Die call tanya ok ke x..(harusla x ok sebab rase sakit macam lebih dari nk beranak wei!!!!..) aku ingatkan aku salah makan.. Hubby balik die ajak g klinik. Aku sarung tudung then trus cioa la kan. Pesan dekat kakak ipar tengokkan Awal yang tengah tido.Tawakkal aje la kalu dia jaga mesti meraung xhengat donia. Well i know my son very well. Dalam perjalan naseb baek x terk**cit..huhu sakit sangat2..Sekali klinik dah tutop. Aku ckp kat hubby balik aje la tapi kena g beli pil chikit tek aun dulu kat petronas dulu. Lepas beli trus balik. Hubby nk bawak g spital kalau teruk sangat (kena balik sg buloh malam tu jugakla kalau tak). sampai je umah aku telan pil chikit with air suam..rest kejap then rase nk b***k so g toilet. Huhuuhu..pastu masuk bilik baring hubby sapu minyak angin urut2 ckit tapi macam xmelegakan langsung. Tibe2...mual pulak..aku suoh hubby amek kain batik sebab tu je benda yang aku boleh pikir. Lepas tu....burrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..habes isi perut sekali dengan bijirin pilchikit yang belum hadam pun lagi..berlari la suamiku ke dapur cari besen...lembik tapi few minutes after that rase lega..

G dapor minum air cuci muka. dah lemah sangat even perut kosong aku tido jekla. Memulas tu tetap ada and tak hilang. Tidur kena mengiring. Kalau terlentang carik nahas la jawabnye..huhuh mate pejam tapi sambil menahan sakit. Hubby kejut bangun sahur tapi aku dpt rasekan badan aku lemah sangat mmg x mampu nk puasa. Jadi aku sambung tido. Mase tu pinggang sakit, betis paha abes lenguh2 dibuatnya. Macam nk demam pun ade. Lepas solat subuh aku sambung tdo lagi. Awal hubby yang jaga sebab aku mmg xlarat....Petang tu lepas aku dh ok ckit kami balik bkt rahman...

Sampai ke hari ni aku fobia nk puasa. Esok lusa tak tahu lagi la camana. Inilah dugaan terhebat setakat mengandungkan anak no.2 ni. Sebelum bulan puasa ni pun mmg morning sickness lain macam skit. Perut xleh kosong nnt masuk angin serba xkena. Kena makan..tapi 2-3 lepas makan perut xselesa...Heartburn..telan la gaviscoin..camtuela rutin hari2..

So korang camana? Mesti seronok dapat puasa penuh (mana yang dapat la)...tahun lepas aku tinggal sehari je tu.. tu pun sebab kurang sihat jugak. Masa mengandungkan Si Awaluddien aku siap pose penuh..Mase tu usia kandungan dah nak masuk 8 bulan so dah kira stabil la sebab tu aku relax jek puasa kot...

Ok la dah panjang pulak cite nih..cuma nk kongsi pengalaman, pengajarannya xpayah degil sangat. kalau x boleh ganti jekla nnt dari memudaratkan diri.... Ok tata and take care!!

5 comments:

Fuzzy-ra said...

re-link me here ... http://fuzzy-ra.blogspot.com/

Along said...

2nd child? subhanallah. congrats anem :')

and oh do do take care. bak kata kawan2 along, different child mmg different pregnancy experiences nya.

ye, saya banyak belajar dari kawan2 saya hihi.

Drama Mama said...

ha'ah betul. nanti ganti saja lah. sebab nanti memudaratkan u. baby pun tak tahu macma mana kan.

take care tau!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Farah said...

alahaii siannye ko anem.

hebat btul penangan anak no 2 ko ni..byk2 sabar k.

btul tu..kalau tak larat toksah di paksa2 puasa..makin teruk plak.

take care ok.

mrs Fahmi said...

waduhhhhhhhhh.....ni yg takut pk nak pregnant baby no. 2 ni...heeheh...kalo dulu time Nia, langsung takde muntah2 ni....cume naik rashes satu badan....harap2 kalo ade rezeki no. 2, takde juga la mual2